top of page

Nieuwe ontdekking

Tumoren zitten vol met bindweefsel. Dit bindweefsel werkt als bouwsteen om tumorcellen verder te helpen groeien. Het belangrijkste onderdeel van het bindweefsel is collageen. In nieuwe resultaten van ons Leidse onderzoek hebben wij ontdekt dat collageen verschillende vormen kan aannemen in bindweefsel. Eén van deze vormen is opvallend veel aanwezig in agressieve darmtumoren die uitzaaien naar lymfeklieren of andere organen. We willen dit specifieke collageen in de toekomst gaan gebruiken om agressieve tumoren beter te herkennen. Dan kunnen we vervolgens patiënten met agressieve tumoren gerichter gaan behandelen.


Onze nieuwe collageen ontdekking wordt enthousiast ontvangen onder artsen en onderzoekers. Onlangs hebben we een prijs ontvangen voor de beste presentatie tijdens een bijeenkomst van een beroepsvereniging. Om ons onderzoek verder te promoten, kregen we daarnaast een beurs om een internationaal congres bij te wonen in september 2024. Hier mogen we onze resultaten aan onze buitenlandse collega’s presenteren. Op deze manier hopen we meer te kunnen gaan samenwerken op het gebied van bindweefsel en collageen in kanker.


Illustratieve histologische beelden van darmweefsel gekleurd met een speciale collageen kleuring voor het(A) het collageen van het normale darmweefsel. (B) De het collageen ondergaat uitgebreide hermodellering bij kanker.

0 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page