top of page

Betere gerichte behandeling

De aanwezigheid van fibroblasten (stroma), ook wel littekenweefsel, in tumoren van borst en darmkanker heeft een slechte invloed op het uiteindelijke beloop van de ziekte. Patiënten hebben een slechtere overlevingskans en reageren slechter op chemotherapie en bestraling. Denk hierbij aan kanker als aan een wond die niet geneest, die blijft maar littekenweefsel maken. Uit onze internationale UNITED studie (15 landen) zien we dat we patiënten met darmkanker een betere, op de patiënt toegespitste, behandeling kunnen geven als we naar het stroma/littekenweefsel van de patiënt kijken. De test die wij ontwikkeld hebben geeft een beter onderscheid tussen patiënten die baat hebben bij chemotherapie en welke niet, in vergelijking met de huidige internationale criteria.


De resultaten van dit onderzoek zijn recentelijk gepubliceerd in ESMO-open een blad voor oncologen. De vereniging van Pathologie heeft zeer positief gereageerd op het verschijnen van dit artikel.


We zijn supertrots op dit onderzoek dat een belangrijke stap gaat zijn voor betere op de patiënt afgestemde behandeling. Stappen om de methode in de dagelijkse praktijk op te nemen worden nu gezet.


UNITED
.pdf
Download PDF • 546KB

1 weergave

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page